неділю, 12 липня 2015 р.

Відпустка в Албанії

Багато людей запитують одні й ті ж питання про наш відпочинок в Албанії, тому вирішили написати блог про нашу поїздку. Отже “поїхали”.
"Підбили" нас наші знайомі їхати в Албанію. Скинули кілька сайтів з фотками, кілька статей і ми загорілися. Перечитали блог Ross Hellen і остаточно вирішили , що відпустка буде в Албанії . Хоча, чим ближче до поїздки, тим більше людей нас відмовляло їхати. Якщо ви надумаєте їхати в Албанію і хтось вам буде розказувати, щось погане про неї, то просто запитайте чи був він там, якщо ні, просто пропускайте все сказане повз вуха. Переважно весь негатив про Албанію розказують люди, які ніколи там не були. Аналогічно про Україну за кордоном повно негативу і тільки люди, які приїжджали сюди можуть дати адекватну оцінку країни.
Отже, основні міфи про Албанію.
Там всі бандити і цигани. І взагалі там дуже погані люди, які постійно хочуть тебе пограбувати чи надурити. Можливо ми щасливчики, але ми зустрічали тільки хороших людей. У великих містах можна зустріти циганів-жебраків, але в курортних селах їх немає зовсім. На публічних пляжах ми почували себе безпечніше, ніж в тій самій Туреччині, де в перший день відпочинку вкрали телефон з готельного пляжу. Люди привітні і завжди стараються допомогти. Можливо вони розуміють,що туристи це їхні гроші, але всерівно враження про людей дуже хороше. Для прикладу, інші туристи, як йшли на обід, залишали свої речі на пляжі і до них нікому не було діла, речі лежали по 2-3 години без нагляду.

Там всі мусульмани-фанатики. Скажу так, що в Македонії ми бачили в два рази більше мечетей, ніж в Албанії. А на узбережжях взагалі не бачили.  А от церков, капличок і монастирів в цьому районі повно. Можливо це пов”язано з тим, що поряд Греція. Але навіть, якщо люди мусульмани, вони зовсім не фанати і не афішують цього ніде. Вони їдять свинину і ставляться адекватно до всіх релігій.


Там немає доріг. Не знаю, як загалом в Албанії, але там де ми їздили, дороги в рази кращі, ніж у нас. Було 1-2км не дуже хорошої дороги, як з”їхали з автомагістралі, але загалом дороги супер.


То дуже далеко, довго і тяжко їхати.
Дорога хоч і довга, і місцями важка, але воно того варте.
Албанія, Сербія і Македонія безвізові країни. У нас в сім”ї у всіх крім малого був шенген, малому зробити шенген було проблематично, тому ми зробили болгарську візу. Маршрут туди виглядав так - Румунія(ставлять транзитну візу) - Болгарія(заїхали бо побоялись, щоб румуни випустили в Сербію з болгарською візою) - Сербія- Македонія - Албанія. Загалом 1880 км. Шлях назад був майже аналогічний тільки без Болгарії і був коротший приблизно на 200 км. Туди навігатор показував час приблизно 29 годин і 30 хв. Назад 28 годин. Хоча назад їхалося, якось швидше і якщо не враховувати зупинок то ми проїхали його на години 2-3 швидше. Дороги переважно хороші. В Румунії дуже хороші дороги, але через села (50км/год). В Болгарії дороги жахливі, але ми їхали тільки годину часу. В Сербії в одну сторону тільки невеликий відрізок дороги їхали по автомагістралі, а назад майже всю дорогу. Македонія також більшу частину шляху по автомагістралі, а потім через гори і в Албанію. В Албанії дороги складніші, багато перевалів, але й природа набагато красивіша, тому їхали з задоволенням. Як GPS використовували телефон з встановленим iGo і картами HERE за 2014 рік. В принципі по картах нарікань не було, єдине були місця де сигнал був не дуже точний. В Албанії бачив багато поляків на орендованих машинах. Можливо, як варіант, летіти в Тірану, а далі на орендованому авто, або в Грецію. Наш кум  їздив на о.Корфу на екскурсію, з Саранде пливуть пароми, але якщо поїхати в Ігуменіцу то там на о.Корфу можна буде добратися в 2 рази дешевше, орієнтовно 90 євро на двох людей з автомобілем.


Житло.
Жили ми на віллі Еміліано в селі Борш.  Житло бронювали на booking. Як потім виявилося я списувався з агентом, тобто було два посередники між мною і власником будинку. В майбутньому власник казав звертатися до нього на пряму. Є невелика проблема він не говорить англійською, але ми якось порозумілися. Казав, що можна дзвонити йому або писати в фейсбуці. Загалом все, як на  фотографіях, хороший ремонт велика кухня в якій два двох-спальні дивани, спальня з двох-спальним ліжком, туалет, душова. З балкону чудесний вигляд на море і гори. 
Також для пошуку житла деколи зручно користуватися airbnb.com
Якщо ви ще досі не зареєстровані на booking чи  airbnb  мерщій реєструйтеся за посиланнями нижче, і отримуйте додаткові бонуси вже на першу поїздку:

Booking.com  

airbnb.com 



Спеціально вибирали цю віллу за рахунок краєвидів. До моря десь 3,5 км, але це ближче до інших сіл з пляжами. Сезон в Албанії з липня по сер. вересня, але скажу чесно, було дуже комфортноі в уінці червня. Вілла в якій ми жили з середини липня до кінця серпня замовлена повністю поляками, англійцями і німцями.

Море і пляжі.
Сезон в Албанії починається з середини липня. Ми приїхали 22 Червня. Албанці якраз починають розставляти лежаки, парасолі, бунгало. Так , як наша сім'я не змерзлюки, то для нас море було в сам раз градусів 20-21. До липня температура піднімалася і було вже тепліше на градусів 2-3. Море всюди чисте і прозоре. Колір води може відрізнятися в залежності від пляжу. Пляжі загалом також чисті, кожен бар чи готель прибирає на своєму пляжі. Деякі пляжі галькові, деякі були піщані. За парасолі не платили до липня. З 1 липня людей значно побільшало(причому раптово) і вже доводилось платити за бунгало на дві сімї 300 леків(~2 євро) в другій лінії за ці гроші ще й два лежаки давали. По дорозі є також приватні пляжі від ресторанів, там ціни за два лежаки з парасолею 400-500 леків. Але можна збоку лягти під свою парасолю. Найтепліша вода була в Борші бо там найбільший пляж на Іонічному морі і вода добре прогрівається. Інші пляжі мали свої переваги, але варто спробувати побувати на кожному. Якщо їхати по дорозі кожен пляж має картинку з виглядом зверху і вказівники куди звертати. 
















Цікаві місця.
В Албанії кожен день їздили кудись. На нові пляжі, інші міста подивитись, на Блакитне Око, чи замки. Загалом глянути є на що. Особливо Блакитне Око- це джерело, яке б'є з-під землі випускаючи за секунду 7-8 м3 води. В Борші є розвалини замку високо на горі, а також джерело з дуже чистою водою і кафешка, яка побудована на цьому джерелі.





















Ціни, Ресторани і кафешки.
Курс 1євро = 140 леків.Ціни на продукти адекватні. На деякі навіть дуже дешеві. Але в курортних селищах ціни трохи вищі наприклад помідори можна було купити за 80 леків, а до перевалу їх можна купити по 30-40 леків. Овочі і фрукти приблизно в ту ж ціну, що і в Україні. Макарони, рис та інші продукти, які ми тут купуємо з Італії значно дешевше. А оливки на вагу так взагалі 50 грн/кг зелені, чорні чи фаршировані. В Албанії дуже багато оливкових дерев. В Борші є фабрика з виробництва оливкової олії. Ціни в магазинах біля пляжів також адекватні, навіть дещо дешевше, ніж в селі. Морозиво 3 кульки на 1 євро, до порівняння в Греції 1 на євро, фрапе 1 євро, в Греції 2 євро. Ціни в барах чи ресторанах помірні, пиво приблизно в 2 рази дорожче, ніж в магазині. Піца- 4 євро , супи 1-3 євро, паста 3-4 євро, мідії варені чи жарені- 3-4 євро. Риба є у всіх закладах але вона недешева. Одна велика рибина (1кг) може коштувати 20 і більше євро. Але поряд з Боршом є село в якому рибаки продають рибу, набагато дешевше, але найбільший вибір зранку.





Недоліки Албанії
Ми їхали відпочивати і тому були настроєні тільки на позитив. Тому недоліки ми тільки помічали, але якогось дискомфорту вони у нас не викликали. Є проблема із сміттям, його в Албанії викидають в невеликі контейнери, а потім забирають його. Але доки його заберуть то вже звірі можуть порозтягувати. Загалом пляжі дуже чисті, але через дорогу від пляжу може валятися сміття. Це загальна проблема балканських країн та й Греції також. Ще в Албанії не багато цивілізації майже не можливо розрахуватися карткою, переважно тільки в великих супермаркетах. Немає великих дорогих ресторанів, переважно невеличкі кафе. Хоча в містах є і ресторани. А по селах всюди ходять тварини, можна зустріти отари овець чи кіз. Хоча для нас це було більше перевагою, бо в нас малий фанат свійських тварин. То ми ходили на обідній сон пасти овець. Ще в Албанії, якщо і є дорожні правила то вони точно не такі, як у нас. Водії практично не використовують повороти, якщо треба з кимось поговорити або забігти в магазин то зупиняються де попало, навіть на середині дороги. На перевалах великі машини завжди сигналять на повороті, щоб попередити. Англійською мовою в селах спілкуватися практично не можливо. Молодь ще зрозуміє, а старші ні. Хоча в кафе чи барі є меню на англійській і офіціанти можуть розказати щось про страву. В містах більше людей розуміє англійську і деякі навіть дуже добре і грамотно спілкуються на ній.




Переваги Албанії. Чисте море, красиві пляжі, чудові краєвиди, приємні люди, дешеві ціни і немає навали туристів неприємної нам нації, а не в сезон так і взагалі можна усамітнитись.







Зв'язок. З агентом я домовився, що напишу йому в вайбер коли приїду. Тому перше, що ми зробили коли відкрилися перші магазини купили картку Vodafone. Вартість пакету з 3 гігами 3g 1100 леків(в євро запросять 10 хоча курс 140леків за євро) покриття 3g є всюди де ми були. Швидкість достатня. Крім того в популярних місцях, або по трасі є точки вайфай від водафон в яких можна залогінитись.
Кошторис.
Апартаменти 12 ночей по 25 євро = 300 євро. Хоча на пряму має бути дешевше. В перший день зустріли ще людей з Франківська, то вони також платили по 25 євро правда жили 5 хвилин ходьби від моря. Правда про умови їхнього проживання сказати нічого не можу.
Дорога: загалом ми проїхали майже 4000 км, 500 з них катаючись по Албанії. В дну сторону розхід бензину був 6 л/100км, як виїжджали з Албанії він був вже 6.6л/100км (всі подорожі були в гірській місцевості) таким розхід і залишився по приїзді додому, це напевне за рахунок того, що майже всю дорогу їхали з кондиціонером, а можливо через те, що більше часу їхали по автомагістралях. Тобто разом було потрачено 4000/100*6,6 = 264л бензину. Це орієнтовно 300 євро (перед кордоном з Румунією заправив повний бак) крім того можна скористатися сайтами, які показують вартість пального в різних країнах http://www.fuel-prices-europe.info/ в Македонії найдешевше пальне з тих країн, якими ми їхали.
Дорожні збори. З Румунії в Болгарію заплатили 5 євро за проїзд, на виїзді з Болгарії 5 євро збору (незнаю за що, ні доріг нормальних, тай їхали ми всього годину), в Сербії в дві сторони 9 євро, в Македонії - 9 євро і того 28 євро.
В одну сторону ми ночували два рази по 10 євро за сім'ю, назад один раз за 27 євро і того 47 євро
Харчування я не враховую, тому що кожен харчується, як хоче і як може.
І того разом все вийшло 300+300+28+47 = 675 євро

А, в загальному,  найголовніше коли ви відвідуєте нову країну - це хороший настрій. Тоді, вам точно будуть зустрічатися хороші люди і траплятися хороші речі. Тим паче, в такій чудовій країні, як Албанія.

Більше фотографій тут. Фотографій спеціально не обробляв, щоб передати все, як є(насправді просто ніколи таким не займався і мені було лінь).

6 коментарів:

  1. Добрий день! Дуже цікавий блог. Чи можна з вами списатись через якісь соц.мережі для більшої інформації?

    ВідповістиВидалити
  2. Чи можливо з вами звязатись по телефону для консультації, збираємось сімєю, молому 1.5 роки. Мій тел. 0673601478, 0957026996 Віктор, заздалегіть дякую.

    ВідповістиВидалити
  3. А можна з вами зв'язатися, теж збираємось їхати мій телефон 0674159556 дякую

    ВідповістиВидалити
  4. Best bets for soccer today - Sports Toto
    Today, worrione we're casino-roll.com going to tell you a 토토사이트 few key to checking into febcasino.com soccer betting apps. of the most popular soccer betting options and which ones will communitykhabar

    ВідповістиВидалити